Hoe vind ik de perfecte klimschoenen?

Het vinden van de perfecte klimschoenen kan een uitdaging zijn, vooral als je nieuw bent in de sport. Er zijn zoveel verschillende merken en modellen om uit te kiezen en elke schoen heeft zijn eigen unieke kenmerken en pasvorm. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je hierdoor de bomen door het bos niet meer ziet. Hier zijn enkele tips om je te helpen de perfecte klimschoenen te vinden:

Online bestellen is niet te doen!

Passen, passen passen! Elk merk én zelfs model valt anders! Het schatten van de geschikte maat is dus nagenoeg onmogelijk. Bij het ene merk kan je wel 2 maten groter hebben dan je normale schoenmaat, terwijl je bij een ander merk juist één maat kleiner moet hebben. Online klimschoenen bestellen lijkt dus aantrekkelijk maar in werkelijkheid resulteert dit altijd in een retournering. Bijna alle bouldergyms hebben schoenen te koop. Het is dus slim om op locatie klimschoenen te passen of naar een gespecialiseerde winkel te gaan. Hier kan het personeel je adviseren en kan je samen opzoek gaan naar de juiste pasvorm voor jouw voet, stijl en niveau.

Wil je goed voorbereid je eerste klimschoenen gaan passen? Hieronder geven we je een aantal tips:

Pasvorm is alles!

Het allerbelangrijkste bij het kiezen van klimschoenen is de pasvorm. Je wilt schoenen die strak zitten, maar niet te strak. Als de schoenen te los zitten, heb je niet genoeg controle en als ze te strak zitten, kan het oncomfortabel en pijnlijk zijn. Een goede pasvorm betekent dat je voet\ stevig in de schoen zit, zonder dat er ruimte is om te schuiven.

Klimschoenen zijn er in twee soorten pasvormen: vlak en gebogen. Een vlakke pasvorm biedt meer comfort en is beter geschikt voor beginners, terwijl een gebogen pasvorm beter is voor ervaren klimmers die precisie en prestaties willen. Als beginner kan het overbodig zijn om een gebogen pasvorm te nemen. Deze schoen vaak pas tot zijn recht bij hogere niveaus.

Het is altijd een goed idee om verschillende merken en modellen te proberen voordat je een beslissing neemt. Elk merk heeft zijn eigen stijl en pasvorm, dus het kan even duren voordat je de juiste schoenen vindt. Zorg ervoor dat je verschillende maten en stijlen probeert voordat je een keuze maakt.

Comfort

Klimschoenen zijn niet altijd de meest comfortabele schoenen om te dragen, maar je moet er wel comfortabel in kunnen bewegen. Dat de schoenen strak om je voet zitten, hoort erbij, maar het mag zeker niet knellen! Zoek naar schoenen die zacht aanvoelen, zonder drukpunten of irritatie. Het is ook belangrijk om te onthouden dat klimschoenen na verloop van tijd kunnen uitrekken, dus zorg ervoor dat je ze niet te groot koopt, maar ook zeker niet te klein!

Hoge prijs staat niet gelijk aan kwaliteit

Helemaal als beginnende klimmer heeft het geen zin om extreem dure/professionele
klimschoenen aan te schaffen. De kwaliteiten van deze schoenen zal je nog niet ervaren als beginner. De schoen komt nog niet tot zijn recht. Daarbij zal je eerste paar klimschoenen sneller slijten, doordat met minder souplesse klimt dan de echte professionals. Het is dus totaal overbodig om klimschoenen te kopen boven de € 200,- als beginner.

Geduld is een schone zaak!
Het vinden van de perfecte klimschoenen kan soms een hele klus zijn en vergt wat geduld. Neem daarom ook de tijd voor het vinden van de juiste schoen. Het vinden van de perfecte klimschoen is de eerste stap naar het verbeteren van je klimvaardigheden. Bij BAZ helpen we je graag bij het vinden van de perfecte klimschoenen. Kom een keer naar onze bouldergym, dan voorzien we je graag van advies!

Contact bouldergym, klik hier!