Wat is boulderen eigenlijk?

Afgelopen jaren is boulderen enorm gegroeid is populariteit. Dat is ook terug te zien in het aantal boulderhallen in Nederland. Maar laten we even een stapje terug doen, wat is boulderen eigenlijk en hoe is het ooit begonnen?
Wat betekent boulderen?
Boulderen is afgeleid van het Engelse woord 'boulder', wat kei of rots betekent. De sport ontstond toen rotsklimmers hun vaardigheden trainden op grote rotsblokken in de omgeving. Boulderen is het beklimmen van korte routes die niet extreem hoog zijn, meestal zo'n vier meter. Dit kan in de natuur worden gedaan, maar tegenwoordig ook indoor in de welbekende bouldergym.
Waar komt boulderen vandaan?
Er is discussie over de oorsprong van boulderen. Een oud wiskundeleraar uit Amerika, denkt dat het ontstond door alpinisten die bergen beklommen in het midden van de 19e eeuw. Anderen hebben hun eigen mening en denken dat het in de jaren '80 begon. Hoewel boulderen in 1998 officieel werd geïntroduceerd als een onderdeel van de klimsporten, werd het pas de volgende eeuw écht populair, in 2000. En nu ruim 20 jaar verder kunnen we weer zeggen dat de sport echt een uitzonderlijke groei heeft doorgemaakt. Dit is vooral te zien aan de extensionele groei van bouldergyms door het hele land.
Waarom is boulderen zo populair geworden?
Het succes van boulderen ligt in de laagdrempeligheid en veelzijdigheid van de sport. Je hebt relatief weinig materiaal en uitrusting nodig, maar het vereist wel kracht, inzicht en intelligentie om een wand van ongeveer 4 meter te beklimmen. Boulderen is niet alleen klimmen, maar het is ook puzzelen met je lichaam. De voordelen van boulderen zijn talrijk, waaronder het versterken van je spieren, het verhogen van je flexibiliteit en het verbeteren van je hersenfunctie. Bovendien kan het helpen bij het verminderen van stress. Naast de fysieke en mentale voordelen, heeft de sport ook echt een sociaal karakter. De combinatie van alle elementen maakt boulderen een unieke en erg
toegankelijke sport.
Zelfs een olympische sport?
Boulderen wordt steeds populairder en er zijn zelfs officiële competities. Het is zelfs onderdeel van de Olympische Spelen in Tokyo van 2021. Bij een bouldercompetitie strijden meerdere klimmers tegen elkaar. Bij iedere boulder krijgt de klimmer punten van de scheidsrechter op basis van verschillende criteria, waaronder het aantal keren dat de klimmer een boulder voltooide en het aantal pogingen dat nodig was om de top te behalen.
Zelf een keertje boulderen?
Gaat de nieuwsgierigheid toch stiekem een beetje borrelen? We leren je graag de basiskneepjes van het vak tijdens onze kennismakingsles.
Boek hier je kennismakingsles!