Wat is boulderen?

Ben je nog niet bekend met de sport ‘boulderen’? Dan kun je hier de basis-informatie vinden.

Teamsport die je alleen beoefent

Boulderen is: bovenop een rotsblok klauteren. Nu liggen er bij ons in BAZ bouldergym geen rotsblokken, wél hebben we hele mooie wanddelen. Hier hebben we routes op gemaakt, de bedoeling is dat je dan één kleur kiest en die probeert ‘uit’ te klimmen. Deze routes worden wekelijks vernieuwd. Het mooie van boulderen is dat je niet veel nodig hebt om het een keer te proberen: klimschoentjes, magnesium en een beetje lef is voldoende.

De wanddelen gaan tot 4,5 meter hoog en overal liggen grote valmatten. Maar we bouwen niet alle routes tot de maximale hoogte. Uiteraard kan je zelf bepalen tot hoe hoog je wil klimmen. Je bent op een leuke manier bezig met al je spieren, sommige boulders dwingen je zelfs om je lenigheid te testen. Bij lastige boulders kan het ook nog voorkomen dat je je hersens erbij moet gebruiken omdat je na tien keer proberen nog steeds niet snapt hoe je voorbij een bepaald stuk komt. Met een beetje geluk krijg je dan wat tips van mede-boulderaars en lukt het daarna. Voordat je er erg in hebt, ben je verslaafd aan deze coole sport!

 

Veelgestelde vragen

Kan ik alleen komen?

JA, het mooie van boulderen is dat je het in je eentje kan doen (in tegenstelling tot klimmen).

Wat heb ik nodig?
  • sport kleding (niet te los en waar je soepel in kan bewegen)
  • je kan op eigen binnensportschoenen boulderen, liefst met een zo dun mogelijke zool. Maar met speciale klimschoenen is het wel leuker, deze zijn voor 4,5 te huur
  • eventueel pof (magnesiumcarbonaat) poeder om je handen droger en ruwer te maken (als je last hebt van zweethanden)

… en je kan aan de slag!

Heb ik een instructie nodig?

Dat is zeker handig, maar met een korte 5 min uitleg kan je in principe zelfstandig aan de gang. Bekijk alvast onze veiligheidsinstructie. We hebben op MAANDAG– en VRIJDAG-avond een gratis inloop-les.

Hoe lang mag ik boulderen?

Wij werken niet met tijdsblokken, dus als je een entree kaartje gekocht hebt, mag je daarna zo lang boulderen als je zelf wilt. Onze tip is om echt de tijd te nemen om rustig op te warmen, op die manier houden de meeste mensen het tussen de 1,5 en 2 uur vol.

Moet ik een abonnement kopen?

Nee, dat hoeft niet. Je kan namelijk ook een dag-entree kopen en verder hebben we een 10-strippenkaart. Als je van plan bent om 2x per week te boulderen, dan is het wel een goed idee om een abonnement aan te schaffen. We hebben verschillende abonnementsvormen, meld je alvast online aan; zo voorkom je dat je misschien moet wachten bij de balie.

Online aanmelden
Kan ik na het sporten douchen?

We hebben boven één dameskleedkamer en één voor de heren, beiden met douche.

Is het handig om van te voren aan te melden?

Ja zeker, ook als je maar één keer langs komt om te boulderen, moet je een veiligheidsformulier ondertekenen. Je kan dit ook al hier invullen en zo voorkomen dat je op de locatie lang moet wachten.

Wat betekent BAZ eigenlijk?

BAZ staat voor: Boulderen Aan de Zaan en Burgers Aan de Zaan. Maar je kunt er nog veel meer van maken: Borrelen aan de Zaan, Beats aan de Zaan, Bewegen aan de Zaan enz..